Windpark Synergie mag twee windturbines realiseren in Nieuwleusen

Windpark Synergie mag twee windturbines realiseren in Nieuwleusen

Windpark Synergie, een onderdeel van de coöperatie Nieuwleusen Synergie, mag twee windturbines realiseren in Nieuwleusen. De weg daartoe is vrij na een uitspraak van de Raad van State, afgelopen woensdag over het bestemmingsplan Windpark Synergie.

Door deze uitspraak mag de burgerinitiatiefgroep Windpark Synergie nu gaan bouwen. De beoogde twee windmolens, met een tiphoogte van maximaal 205 meter, komen respectievelijk aan de Meentjesweg en de Ebbenweg en sluiten aan op de bestaande windparken in Nieuwleusen-West en Tolhuislanden.
De uitspraak van de hoogste bestuursrechtbank ging over het bestemmingsplan, dat werd aangevochten door bewoners aan de Korenweg. Dit bestemmingsplan is nu echter onherroepelijk verklaard. Hierdoor is er duidelijkheid en kan Windpark Synergie nu de vervolgstap zetten naar realisatie. Binnenkort wordt een keuze gemaakt voor het merk en type windturbine.

Bij de afweging om dit initiatief te ontwikkelen is een heel belangrijk uitgangspunt voor Windpark Synergie en de gemeente Dalfsen het verkrijgen van draagvlak bij de direct omwonenden. Windpark Synergie denkt dat het meedelen in het rendement van de windmolens door de inwoners van het gebied mede hierbij kan helpen. Een substantieel deel van de winst valt toe aan de omgeving en de bewoners. De systematiek van de verdeling is nagenoeg uitgewerkt. Windpark Synergie verwacht eind dit jaar een concreet plan te kunnen presenteren aan de omwonenden.

Daarnaast zoekt de organisatie in overleg naar een passende oplossing om het vliegverkeer te waarschuwen. Wanneer windturbines hoger zijn dan 150 meter, moet namelijk een voorziening worden aangebracht om het vliegverkeer te waarschuwen. Dat kan zijn in de vorm van verlichting, maar Windpark Synergie wil ook alternatieven als een radarsysteem onderzoeken. In elk geval een systeem dat zo weinig mogelijk overlast veroorzaakt. Wel blijkt uit de uitspraak van de Raad van State dat het moet gaan om een erkend systeem, dat voldoet aan de geldende regels.

Nu Windpark Synergie haar plannen verder kan gaan ontwikkelen, wil ze ook de financiering verder in kaart brengen. Het is de bedoeling om daar ook inwoners van de gemeente Dalfsen bij te betrekken. De opzet is dat de inwoners tegen een aantrekkelijke rendement financieel kunnen participeren. Windpark Synergie wil begin volgend jaar een plan van aanpak presenteren via een of meerdere voorlichtingsbijeenkomsten. Intussen kunnen alle inwoners alvast lid worden van de coöperatie Nieuwleusen Synergie. De verwachting is dat de turbines eind volgend jaar gerealiseerd worden en in 2020 voor het eerst een opbrengst kunnen genereren.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.