Werkgroep Glasvezel op volle stoom

WERKGROEP GLASVEZEL OP VOLLE STOOM

werkgroep glasvezel op volle stoom De leden van de werkgroep Glasvezel zijn achter de schermen volop aan de slag om in Nieuwleusen en buitengebied glasvezel aangelegd te krijgen. In de eerste week van december is door Ingenieursbureau IBFN een concept rapport opgeleverd die Nieuwleusen in kaart heeft gebracht. Op tekeningen is precies beschikbaar hoe de kabels straks aangelegd moeten worden. Hierbij zijn berekeningen gemaakt over de lengte van kabels, de dikte enzovoorts.

Werkgroep lid Herman Odink is enthousiast over de plannen. “Het gaat ons lukken”, zegt hij. “Onze grootste zorg is straks krijgen we genoeg deelnemers. Voor het buitengebied maak ik me geen zorgen wel als het gaat om de bebouwde kom. Daar is ook keus van internet via andere aanbieders. Maar hulp van andere enthousiastelingen moeten we genoeg deelnemers weten te krijgen. Technisch en financieel krijgen we het wel rond. We rekenen dan ook op hulp van de Provincie Overijssel en de gemeente Dalfsen”.

Totaal gaat om een gebied waarin van 3355 aansluitingen gemaakt kunnen worden. Het is de bedoeling dat ook glasvezel aangelegd wordt op het industrieterrein. Ook bewoners die net buiten de getrokken grens vallen, waarbinnen het netwerk wordt aangelegd, tonen interesse. Als het gaat om grotere aantallen wordt per geval door de werkgroep bekeken of ze mee kunnen liften op het initiatief van Nieuwleusen.

Als de financiering van de plannen rond is en er voldoende deelnemers zijn wordt begonnen met het graven van de kabels en de bouw van een tweetal verdeelstations. Deze verdeelstations zullen in Nieuwleusen Noord en Zuid komen te staan. “Dat gaan twee mooie onopvallende gebouwtjes worden. We zoeken nog een HBO student die ze wil ontwerpen en tekenen. Wellicht dat leerling bouwvakkers in Nieuwleusen ze bouwen. Is iedereen blij en werkt het principe Deur ons veur ons”, verteld Odink. Bij de aanbesteding zal als voorwaarde worden gesteld dat ook lokale bedrijven worden ingeschakeld bij de aanleg.

Elke woning en boerderij krijgt een buis met daarin een glasvezel naar zijn adres aangelegd. Ook bewoners van appartementen vallen hieronder. Wel de geeft de werkgroep aan de huiseigenaren niet verplicht zijn mee te werken aan het aanleggen van een dergelijke voorziening in hun woning. Odink adviseert dit wel te doen. “Aanleg tot in de woning geeft geen verplichting straks ook internet of andere diensten af te nemen. Als nu geen toestemming voor de aanleg wordt gegeven en er later aangelegd moet worden, bijvoorbeeld omdat de woning een nieuwe eigenaar heeft gekregen, worden behoorlijke kosten in rekening gebracht. Dit omdat dan de aannemer apart voor deze aanleg moet komen”.

Voor de aanleg in het buitengebied wordt een eigen bijdrage verwacht van de bewoners. Dit omdat de aanleg in het buitengebied fors duurder is dan in de bebouwde kom. Hoe hoog deze bijdrage wordt is nog niet helemaal duidelijk en is mede afhankelijk van de deelname aan het project.

In het dorp moet fors worden gegraven. “Gelukkig hoeven niet alle opritten opgebroken worden of grote sleuven in de tuin worden gegraven. Met speciale apparatuur kan de kabel zo onder de tuin of oprit worden geschoten”. In elke meterkast in de woning wordt een kastje geplaatst waarin twee heel dunne glasvezeltjes worden aangesloten. Deze draadjes zijn vergelijkbaar met vissnoer, zo dun. Op dit kastje worden dan de televisie, internet verbinding en eventueel telefoon aangesloten.

Nieuwleusen Synergie is straks de eigenaar van de kabel en biedt de diensten aan. Om deze diensten af te nemen worden de afnemers lid van de coöperatie. Dit lidmaatschap hoeft maar één keer. Ook al worden verschillende diensten afgenomen zoals elektriciteit, gas en internet. Het lidmaatschap kost eenmalig EUR 100,–. Als het lidmaatschap wordt beëindigd doordat het lid gaat verhuizen of geen diensten meer wil afnemen wordt de EUR 100,– teruggestort. “Lid worden van de coöperatie geeft ook een onderlinge verbondenheid en wordt het doel van de coöperatie ondersteund”, vindt Odink.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.