Waardevolle boeken bij kringloop winkel binnen gebracht

Waardevolle boeken bij kringloop winkel binnen gebracht

Bij de kringloopwinkel Deuroe Veuroe van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie is een doos met oude boeken binnen gekomen. Het blijkt een waardevolle collectie gebonden maand- en weekbladen te zijn die over de drukkerswereld en reclame onderwerpen gaan. Over de reële waarde van de collectie tast men op dit moment nog in het duister, maar het vermoeden is dat het om een leuk bedrag is. Piet Kalteren, de vrijwilliger bij de kringloop die de boeken onder zijn beheer heeft stelt “ de doos was al apart gezet door een van de medewerkers die de spullen in ontvangst neemt. Die had waarschijnlijk al het vermoeden dat deze serie boeken iets speciaal was.

IMG_4424Het gebeurt wel eens vaker dat er een speciaal boek tussen zit die meer waard is dan de normale boeken die we binnen krijgen. Hij herinnert zich een boek van Marten Toonder over Tom Poes die ook enkele tientjes heeft op gebracht. Dit is echt iets voor een verzamelaar. Normaal neem ik een doos mee en rubriceer ik ze om ze bij de juiste categorie te zetten in de winkel. Het gaat nu wel over een andere categorie “qua waarde en uniek zijn”. Het is een collectie oude boeken uit de periode van 1923 tot 1929. Het zijn feitelijk drie verschillende soorten gebonden boeken bestaande uit een serie van 5 reclame boeken, boeken over drukkerijen en Duitse boeken. In de boeken van de drukkers staat vermeld: “officieel orgaan van de federatie van het boekdrukkersbedrijf 1929.” De Duitse boeken zijn maandbladen uit 1926: Deutsche Drucker. Deze serie bevat een aantal zeldzame affiches en er zijn boeken die over reclame gaan. Om duidelijkheid over de waarde van deze collectie te krijgen hebben we contact gezicht met Richard Backers van de witte ganzen veer uit Zwolle een internet antiquariaat uit Zwolle.

Kalteren over het bezoek van Richard Backers aan de kringloopwinkel: hij heeft de boeken bekeken en veel foto’s heeft gemaakt; uit zijn reactie blijkt dat het om en bijzondere vondst gaat. Hij gaat proberen de boeken in eerste instantie via zijn website en marktplaats voor de kringloopwinkel te verkopen. De vondst is echt iets voor een verzamelaar maar of die zich snel aanbiedt is afwachten. Kalteren stelt tot slot: ”De boeken van Marten Toonder die we onlangs op marktplaats hebben gezet waren binnen vijf minuten verkocht.” Voor meer info kan Backers worden benaderd: tel 06-46102827

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.