Verhalencafé

Verhalencafé

Hoewel Nieuwleusen Synergie in ruim vijf jaar tijd al veel grote en kleine initiatieven heeft genomen om de leefbaarheid in het dorp te bevorderen, ging de aandacht op woensdagavond 30 oktober vooral uit naar twee nieuwe projecten.

Vrijwilligers van de bewonerscoöperatie gaven woensdagavond tekst en uitleg over heden, verleden en toekomst van de organisatie. Dat deden ze in het Verhalencafé, de maandelijkse avond in kulturhus De Spil waarop plaatselijke personen en organisaties hun verhaal kunnen delen met de inwoners van Nieuwleusen.
Eerdere verhalenvertellers waren o.a. oud-topvolleybalster Manon Flier en Dalfsens burgemeester Erica van Lente. Afgelopen woensdag was het de beurt aan Nieuwleusen Synergie om te vertellen waar ze mee bezig is.

Annette Wessels vertelt het verhaal over de oorsprong van Nieuwleusen

Als inleiding gaf Annette Wessels een humoristische uiteenzetting over het ontstaan van Nieuwleusen als dorp tot aan de start van Nieuwleusen Synergie. De coöperatie is voortgekomen uit de gemeenschap van Nieuwleusen en is in enkele jaren tijds actief geworden op vele fronten. Tot de bekendste initiatieven behoren de kringloopwinkel Deuroe Veuroe en de taxidienst Haaloe Brengoe.

Op de verhalenavond, die door Carin Holsappel aan elkaar werd gepraat, was er vooral veel aandacht voor twee nieuwe initiatieven: de windmolens in het plan Veurdewind en de natuurboerderij Balk-Inn. Lambert Schuldink gaf een toelichting op de stand van zaken rond de windmolens, waarmee Nieuwleusen Synergie wil toewerken naar het leveren van lokale stroom, die ten goede komt aan de eigen inwoners.

Na een lange aanloop is er nu zicht op dat er komend jaar twee windturbines kunnen worden gebouwd. Er is lang overlegd met omwonenden, die zullen delen in de opbrengsten. Het resterende deel van de energieopbrengst komt volledig ten goede aan de gemeenschap van Nieuwleusen.

Andries Bos vertelt over de natuurboerderij

Andries Bos belichtte de ontwikkelingen die, vermoedelijk eveneens in de loop van komend jaar, moeten leiden tot de komst van een educatieve natuurboerderij in het dorp. Uit de zaal klonken positieve reacties op dit plan, dat onder de hoede van Nieuwleusen Synergie wordt ontwikkeld door een werkgroep. De natuurboerderij is vooral bedoeld om kinderen meer te laten ervaren van het boerenleven en van de natuur. Het verzoek om een ‘hangplek’ voor ouderen toe te voegen, wordt serieus meegewogen in de planvorming.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.