Synergie groep presenteert verduurzamingsmodel

Synergie groep presenteert verduurzamingsmodel

In kaart brengen van de energie label van woningen in Nieuwleusen ,bewoners informeren over zonnecollectoren en zonneboilers, de invoering van de elektrische cv en led verlichting zijn de vier nieuwe ontwikkelingen waar de initiatief groep Duurzaam Energiegebruik van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie zich op gaat richten. “Alles op elektriciteit en geen gasaansluitingen” lijkt het beeld van de toekomst te worden.

Tijdens de informatieavond in ’t Witte Peerd over energiegebruik en de mogelijkheden hoe men het beste de energierekening lager kan krijgen werden de ruim veertig bezoekers uitvoerig bij gepraat.

IMG_1841De initiIMG_1841atiefgroep gaat energiemeters uitzetten onder de inwoners van Nieuwleusen. Mevrouw Loes de Waart van Iungo, ik verbind, vertelde de aanwezigen over de mogelijkheden van deze meter, waarop men precies kan zien wat men verbruikt aan gas en elektriciteit en wat het per dag kost. De initiatief om energiemeters uitzetten kan dankzij de financiële steun van de gemeente Dalfsen met als belangrijkste doel: de inwoners bewust maken van hun energiegebruik.

Henk Uitzetter van Raab Karcher gaf aan de hand van een praktisch voorbeeld de aanwezigen uitleg over het verduurzamingsmodel waar in Nieuwleusen vier aannemers mee gaan werken. Door de situatie van de woning van Niek Mulder (die net een woning heeft gekocht) in beeld te brengen werden onderwerpen als vloer- dak- en gevel verbeteringen op het gebied van isolatie in het model ingevoerd. Aan het einde gaf het model aan wat de investering kosten zijn, hoeveel subsidie Mulder kreeg en hoe de energielabel van de woning verandert was in dit voorbeeld van G naar B. Het model geeft ook de financiële besparing aan en of men in aanmerking komt voor subsidie en hoeveel subsidie. Niek Mulder kon in het voorbeeld met een investering van circa 10.000 euro zijn energierekening terugbrengen van 3000 euro naar 1000 euro op jaarbasis. Conclusie was veel meer wooncomfort en in vijf jaar kan hij zijn investering terug verdienen. Bewoners kunnen bij de aannemers gratis advies aanvragen. Er wordt verder met duurzaam materiaal gewerkt .In de zaal waren verschillende stand van ondernemers aanwezig die isolatie materiaal lieten zien en waar de bezoeker uitvoering geïnformeerd kon worden.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.