Samenwerking Nieuwleusen Synergie en Stichting Breedband Internet Buitengebied gemeente Dalfsen

Samenwerking Nieuwleusen Synergie en Stichting Breedband Internet Buitengebied gemeente Dalfsen

 

DSC02924

De ondertekening van de intentieverklaring onder het toeziend oog van de wethouder

Samenwerking

Martin Luinstra voorzitter van Nieuwleusen Synergie en Peter Swager voorzitter van de Stichting Breedband Internet Buitengebied gemeente Dalfsen hebben dinsdagmorgen in het gemeentehuis van Dalfsen een intentieverklaring ondertekend met als bedoeling te gaan samenwerken om een glasvezelneetwerk in de kern en buitengebied van Nieuwleusen en in het buitengebied Dalfsen te realiseren.

Beide partijen spreken in de intentieverklaring af dat zij als één initiatief gaan samenwerken. Deze samenwerking kent veel voordelen. Onder andere kan Nieuwleusen Synergie nu in aanmerking komen voor de provinciale subsidie en waarschijnlijk begin 2015 al starten met de aanleg van het glasvezelnetwerk. De Dalfser Stichting kan maximaal voordeel opdoen uit de ervaringen in Nieuwleusen en naadloos aansluiten op het netwerk van Nieuwleusen. De gehele gemeente Dalfsen wordt door beide initiateven meegenomen.

 

Achtergrond

Breedband internet is om uiteenlopende redenen een basisvoorziening aan het worden. Denk hierbij alleen al aan langer zelfstandig wonen voor ouderen, basisvoorziening voor (agrarische) ondernemers en ZZP-ers, het flexibele werken, het op afstand besturen van uiteenlopende installaties en natuurlijk het dagelijkse gebruik binnen gezinnen.

In de twee kernen (Dalfsen en Lemelerveld) wordt glasvezel tot in de woning gerealiseerd (FTTH) door Reggefiber. Anders is het in Nieuwleusen, de kleine kernen en de uitgestrekte buitengebieden en op de industrieterreinen, ook in Dalfsen en Lemelerveld. Hier is vaak alleen internet via de telefoonlijn mogelijk, zijn de snelheden in zijn algemeenheid laag en is er geen keuze. Inmiddels is duidelijk dat marktpartijen als Reggefiber en Ziggo niet op korte termijn in deze gebieden breedband internet via glasvezel gaan aanleggen.

Dit is reden dat er initiatieven zijn ontstaan in de gemeente Dalfsen om glasvezel in delen van de gemeente aan te gaan leggen, dan wel om die mogelijkheid te onderzoeken en de meest maximaal haalbare route te kiezen.

 

Nieuwleusen Synergie

Nieuwleusen Synergie is al enige tijd bezig om tot een glasvezel infrastructuur te komen voor breedband internet toepassingen in Nieuwleusen, de industrieterreinen in Nieuwleusen en haar buitengebied. De vraagbundeling is gereed en de financiering nagenoeg rond. Om het ontbrekende deel van de financiering op te lossen wil de provincie Overijssel bijspringen met haar programma om tot breedband internet in de buitengebieden van Overijssel te komen, echter onder de voorwaarde dat subsidieaanvraag minimaal uit 2000 aansluitingen (home-past) in het buitengebied (zogenaamde witte vlekken) moet bestaan, waarbij een 60% participatiegraad is.

 

Stichting Breedband Internet Buitengebied gemeente Dalfsen

In april 2014 de Stichting Breedband Internet Buitengebied gemeente Dalfsen opgericht. Zij vertegenwoordigt de Plaatselijke Belangen verenigingen van Ankum, Oudleusen, Lemelerveld, Hoonhorst (incl. Duurzaam Hoonhorst) en Hessum/Venneberg, alsmede de industrieclubs Dalfsen en Lemelerveld, LTO en enkele landgoederen ten einde breedband internet in deze kernen, industrieterreinen en buitengebied mogelijk te maken. De Stichting zet zich in om tot een realistisch en maximaal mogelijke infrastructuur te komend die breedband internet mogelijk maakt. De Stichting heeft inmiddels een route uitgestippeld, waarbij zij nog dit jaar de vraagbundeling wil vormgeven.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.