Project zichtbare energiemeter iungo van start

Project zichtbare energiemeter iungo van start

Het project om de Nieuwleusense bevolking meer bewust te maken van hun energie gebruik door het inzetten van de zichtbare energiemeter iungo – ik verbind- is gestart. Jan Bijker voorzitter van de initiatiefgroep Duurzaam Energiegebruik van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie heeft de eerste iungo meter overhandigd aan Miriam van Vilsteren tijdens een workshop waar alle E-coördinatoren van de coöperatie aanwezig waren.

Het project is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de gemeente Dalfsen in het kader van Duurzaam (T)huis. Tijdens de workshop kregen de E-COördinatoren uitleg over de installatie en werking van de meter. Iedere E-COördinator is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen wijk en gaat daar de meters uitzetten bij belangstellenden. De eerste periode gaan de E-COördinatoren dat in hun eigen thuis situatie uittesten. Na de testperiode worden de meters uitgezet in de buurt. Bewoners krijgen de zichtbare meter dan tien weken thuis en kunnen hun energie verbruik op de computer, tablet of smartphone nauwkeurig volgen. Belangrijk is dat men na enkele weken patronen gaat herkennen in het eigen gebruik; het inzicht in het eigen gebruik wordt vergroot en veranderingen in het gedrag gaat toepassen.

Het pakkeIMG_2208t dat door de E-COördinatoren bij de bewoners wordt aangeleverd heeft naast de zichtbare meter ook twee opvallende apparaten: een Fibaro energiemeter en een Duwi tussenstekker. Met de Fibaro energiemeter kan het verbruik van individuele apparaten worden bekeken en met de Duwi tussenstekker kan men automatisch besparen door apparaten volledig uit te zetten als men ze niet gebruikt; door hier gebruik van te maken kan men zonder het door te hebben besparen op energie. Dit kan jaarlijks een bedrag van 60 tot 80 euro opleveren. Voorzitter Jan Bijker heeftmet zijn taakgroep al enige tijd geëxperimenteerd met de zichtbare energiemeter en stelt:”Het is lastiger iets bewust te laten dan het onbewust te doen.”

Nieuw is ook de energybattle. Gebruikers kunnen zich hiervoor aanmelden. De battle die voor iedereen op internet is te volgen is een primeur in Nederland en laat o.a. de totalebespaarde elektriciteit van de deelnemers in Nieuwleusen zien, wat de resultaten zijn voor de CO2 uitstoot en wat de besparing oplevert in geld. De battle is in eerste instantie alleen bedoeld voor particulieren. Bij de battle zijn de dag resultaten te zien.De gegevens zijn niet naar een specifieke bewoner terug te herleiden, zodat de privacy van iedereen is verzekerd.

De initiatief groep gaat binnenkort ook het aanschaffen van Led verlichting promoten. De Led verlichting levert een flinke besparing op voor het energiegebruik. Aanmelden voor E-COördinatoren kan via duurzaam@nieuwleusensynergie.nl.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.