De plannen bestaan al langer, maar ze zijn vanaf deze week voor iedereen zichtbaar. Een informatiebord met een plattegrond en tekst en uitleg markeert nu het terrein waar in Nieuwleusen binnen enkele jaren een voedselbos tot ontwikkeling gaat komen. Dit is een initiatief de werkgroep Vergroenen van Nieuwleusen Synergie, die al enkele jaren bezig is met de voorbereidingen ervan.

Het voedselbos wordt gerealiseerd in de wijk Westerbouwlanden, op een plek aan de rand van de bebouwde kom, op een voormalig weiland tussen het buitengebied aan de Bouwhuisweg en de woonwijk aan het Vechtland. De grond is eigendom van de gemeente, die bereid bleek om het perceel voor dit doel in bruikleen te geven. Het is de bedoeling dat hier binnen enkele jaren een levendig voedselbos tot stand komt, waar fruit, kruiden en andere gewassen kunnen worden geoogst.

Kwetsbaar

Komend najaar wordt er met zaaigoed een begin gemaakt met de aanplant van jonge boompjes en struiken. Die aanplant zal zeker in de beginfase nog kwetsbaar zijn. Het gebied is daarom de eerste twee jaar niet openbaar toegankelijk. Maar daarna kunnen inwoners er hun weg vinden over gemaaide paadjes die de doorgangsroute markeren. Er komt onder meer een fruitbomenlaan en ook wordt er een poel gegraven, waarvan de opgegraven grond wordt gebruikt om het terrein elders meer reliëf te geven. Er wordt uitsluitend bestaande grond gebruikt bij de realisatie van het voedselbos.

Het zal wel enkele jaren duren voordat het voedselbos tot wasdom is gekomen en er fruit, kruiden en groenten geplukt kunnen worden. Al zullen kleinere gewassen, zoals bessenstruiken, wellicht volgend jaar al tot bloei komen. Er kan dan dus al in beperkte mate geplukt worden.

Groene plek

Want dat is uiteindelijk de bedoeling: het perceel, met de ingang aan het Vechtland, wordt een groene plek waar alle inwoners van Nieuwleusen kunnen genieten van de natuur, kunnen wandelen en letterlijk de vruchten plukken. Wie dat wil, kan ook zelf de handen uit de mouwen steken en meehelpen met zaaien en planten.

Nieuwleusen Synergie ondersteunt het project uit het oogpunt van duurzaamheid. Want in tegenstelling tot een moestuin ligt de nadruk, naast de pluk, vooral op duurzaamheid en educatie. Het voedselbos wordt een groene omgeving voor bijen en insecten. Daarnaast zal het, in overleg met de vrijwilligers van natuurboerderij BalkInn, gebruikt worden voor onderwijs aan scholen en groepen belangstellenden.

Foto:
Sjoeke Meuleman en Freda Gaasbeek (rechts), twee van de acht inwoners die het initiatief hebben genomen tot het voedselbos, poseren bij het informatiebord dat deze week werd geplaatst bij de entree tot de de plek waar het voedselbos de komende jaren gestalte krijgt.