Nieuwleusen Synergie wil glasvezel voor iedereen

Nieuwleusen Synergie wil glasvezel voor iedereen

De nieuwe coöperatie Nieuwleusen Synergie gaat zelf glasvezel aanleggen in het hele dorp. Ook het buitengebied krijgt daarmee een betaalbare, snelle internetverbinding. Voor internetproviders is het vaak te duur om ook in het buitengebied glasvezel beschikbaar te stellen. Reggefiber gaat in de gemeente Dalfsen wel de dorpskernen aansluiten maar niet het buitengebied van Nieuwleusen. Maar juist op het platteland is er grote behoefte aan snel internet. De coöperatie Nieuwleusen Synergie wil daarom zelf  investeren in glasvezel. Via provider Plinq kan dan iedereen in Nieuwleusen supersnel via glasvezel internetten, bellen en TV kijken.

Subsidie provincie Overijssel
Als 60% van de huishoudens in het buitengebied meedoen en 30% in de kern dan kan het eigen glasvezelnetwerk uit, en is het zelfs goedkoper dan via andere aanbieders denkt Nieuwleusen Synergie. Ook de provincie Overijssel stelt subsidie beschikbaar voor de aanleg van glasvezel op het platteland.

Nieuwleusen samen leefbaar houden
Nieuwleusen Synergie is opgericht om het platteland op een duurzame manier leefbaar te houden. De overheid trekt zich op steeds meer gebieden terug, maar als je als inwoners gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt dan kan je voorzieningen in stand houden en het dorp leefbaar houden, is de gedachte achter de coöperatie. Nieuwleusen Synergie is al gestart met een kringloopbedrijf en er zijn schooltuintjes aangelegd. De belangstelling voor de coöperatie is enorm, honderden inwoners zijn al op een of andere manier erbij betrokken.

Eigen energiemaatschappij
Ook start de coöperatie per 1 januari 2013 een eigen energiemaatschappij. Eerst wordt de stroom nog ingekocht, maar uiteindelijk moet het dorp zichzelf kunnen voorzien met 2 eigen windmolens, zonnecollectoren en waterkracht uit de stuw in de Dedemsvaart. Nieuwleusen denkt zo energie op lange termijn betaalbaar te houden voor de inwoners.

Get Microsoft Silverlight

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.