Nieuwleusen Synergie wil eigen sociale tuin

Nieuwleusen Synergie wil eigen sociale tuin

Opbrengst naar Voedselbank

Nieuwleusen. De initiatief groep Hulp van Nieuwleusen Synergie onderzoekt in de maanden januari en februari de mogelijkheid of er onder de bevolking belangstelling is om te helpen bij het opstarten van een sociale groentetuin. “We denken voor het opstarten tien tot vijftien vrijwilligers nodig te zijn “, aldus Hein Mekelenkamp en Rieks Folkerts beiden lid van de initiatiefgroep Hulp. De bedoeling is om groenten te verbouwen voor de voedselbank.

De gedachte om een sociale tuin in Nieuwleusen op te gaan richten leeft al enige tijd bij de groep. “”In eerste instantie dachten we aan een ontmoetingsplek voor inwoners die zich eenzaam voelen en wat om handen willen hebben. Hein Mekelenkamp:” Sociaal betrokken blijven en zelf actief zijn.” We dachten aan de groep mensen die hun hele leven in het buitengebied hebben gewoond en gewerkt en nu in de nieuwbouw gaan wonen. Een klein tuintje hebben en zich vervelen IMG_3106en achter de geraniums zitten: de groep eenzame inwoners. Maar tijdens een conferentie van de gemeente Dalfsen over het armoedebeleid waar mensen met een beperkt inkomen over hun dagelijks bestaan vertelden, hoorden Mekelenkamp en Folkerts de prioriteiten van deze groep namelijk er moet in iedere kern een sociale tuin komen. Rieks Folkerts stelt daarover: We hebben toen als initiatiefgroep deze aanbeveling overgenomen en werken het uit. Tijdens een infomarkt hebben we een bordje op onze kraam geplakt met “Gezocht coördinator voor een moestuin. Anna Bosman uit Nieuwleusen heeft hierop gereageerd en is onze coördinator geworden. Mekelenkamp: We hebben inmiddels ook al een tweede coördinator gevonden in de persoon van Henk Runhart. Met z’n vieren willen we de organisatie opbouwen.

Bedoeling is om drie a vier middagen met een groep in de tuin aan de slag te gaan. We denken steeds aan 4 a 5 personen in een groep voor een dagdeel. Belangstellenden kunnen zich hun voorkeur voor een middag of ochtend opgeven; de keus is aan de groepsleden zelf. Naast de groep vrijwilligers gaan we ook onderwijsinstellingen benaderen. We denken daarbij aan scholen van voorgezet onderwijs die groen in hun pakket hebben. Het Vechtdal College uit Ommen heeft al positief gereageerd aldus Rieks Folkerts. Ze willen ons helpen bij de grote klussen.

De locatie is nog niet vastgesteld, maar we hebben opties op verschillende percelen bij het dorp waar we onze aardappels en bonen kunnen gaan verbouwen. Mekelenkamp: We denken nu aan een tuin van 500 vierkante meter. Eind februari gaan we bekijken of zich genoeg vrijwilligers hebben opgegeven. Dan is het ook de hoogste tijd om met de eerste werkzaamheden te beginnen. Bij voldoende opgaven gaan we direct een telefoontje plegen naar een lid van de coöperatie Nieuwleusen Synergie die een spitmachine heeft en hem zeggen:” Je kunt met je spitmachine langs komen om onze tuin te gaan bewerken. We gaan starten.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.