Nieuwleusen Synergie wil bewoners bewust maken van hun energiegebruik

De initiatiefgroep Duurzaam Energiegebruik van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie houdt op 27 januari een informatie avond In ’t Witte Peerd voor inwoners. Hoofdonderwerp is hoe bewoners kosten kunnen besparen op hun energierekening en hoe ze hun woning kunnen verduurzamen. Tijdens de bijeenkomst krijgen de bezoekers uitleg over Raabs renovatiehuis cq verduurzamingsmodel en de inzet van de energiemeter in het dorp. De bijeenkomst begint om 20. 00 uur.

 “De eerste vijf bewoners die gebruik maken van het verduurzamingsmodel en hun dak gaan isoleren krijgen op het materiaal een korting van 200 euro”. Dit stelt Jan Bijker met tevredenheid vast. Bijker voorzitter van de groep Duurzaam Energiegebruik is samen met zijn groep actief op zoek gegaan naar mogelijkheden hoe mensen hun woningen kunnen verbeteren en meer kunnen verduurzamen.

“We gaan een verduurzamingsmodel introduceren waarbij eerst wordt vastgesteld in welke categorie – energielabel een woning zit. Vandaar uit worden verbeteringen voorgesteld om de woning naar een hoger niveau, energielabel, te brengen . Je moet dan denken aan je gasverbruik , elektriciteitsverbruik , het duurzaam opwekken van energie. Voor het bouwkundig aanpassingen en verbeteringen hebben we een computer model die een goede oplossing geeft. Samen met een aannemer kunnen bewoners precies zien wat de effecten zijn van de aanpassingen van hun woning en niet onbelangrijk wat de kosten bedragen . We zijn zeer content dat vier plaatselijke aannemers aan ons project mee willen werken . Ze adviseren de bewoner welke maatregelen er genomen kunnen worden , wat de kosten zijn , welke subsidie mogelijkheden er zijn ; uiteindelijke beslist natuurlijk de bewoner was er precies wordt uitgevoerd. Het verduurzamingsmodel of Raabs Renovatiehuis is een handige manier om een totaal advies samen te stellen. “

Tijdens de informatieavond krijgen de bewoners meer gedetailleerde informatie over het werkwijze van verduurzamingsmodel. Bijker licht al een tip van de sluier op . Voor de deelnemers die gebruik maken van het model zijn er mooie subsidie bedragen binnen te halen . “ De gemeente geeft bewoners die een verbetering van hun energieprestatie aan hun woning realiseren door gebruik te maken van ons advies een bijdrage van 150 euro per woning ; ook de aannemers geven een bijdrage. Ook worden in het advies duurzame materialen voorgesteld te gebruiken. Kortom de initiatief groep werkt aan energiebesparingen en minder kosten voor de energie voor de bewoner.

“Het tweede speerpunt van de initiatiefgroep is bewoners meer bewust te maken van hun energie gebruik. We laten in het dorp energiemeters rouleren.” De coöperatie schaft een veertigtal energie meters aan en gaat die bij de bewoners twee maanden onderbrengen . De initiatief groep wil met ambassadeurs in de wijken gaan werken . “In de praktijk is gebleken dat mensen een dergelijke meter een poos nauwkeurig volgen maar dat dan de aandacht verslapt. Dan worden ze weer op gehaald. In de periode dat de meter thuis staat krijgen de bewoners een goede indruk wat wel veel en wat weinig energie vraagt. De mensen mogen de meters gratis gebruiken . “We kunnen dit doen omdat we een subsidie bijdrage van de gemeente hebben gekregen die we hier voor gebruiken ook wordt van de gemeentelijk bijdrage het verduurzamingsmodel verder ontwikkeld en wordt .De gemeente wil dit model ook in de andere kernen in zetten. Hoe alles werkt wordt tijdens de infoavond uitvoerig verteld.

Als derde speerpunt noemt Bijker het houden van informatie avonden om de bewoners te informeren maar ook om zelf informatie te krijgen hoe zaken in de het dorp beter en duurzamer kunnen worden opgezet.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.