Nieuwleusen Synergie presenteert resultaten werkgroepen

Nieuwleusen Synergie presenteert resultaten werkgroepen

Nieuwleusen. De Coöperatie Nieuwleusen Synergie gaat vanaf 1 januari 2014 zelf elektriciteit en gas leveren . Door het collectief inkopen kan de coöperatie tegen scherpe prijzen elektriciteit en gas aanbieden. Dit werd dinsdagavond tijdens de bewoners avond in ’t Witte Peerd bekend gemaakt . Voor de bewonersavond was een redelijk goede belangstelling .Ruim honderd bezoekers waren aanwezig. Alle taakgroepen van de coöperatie gaven uitleg over hun werkzaamheden tijdens de bewonersavond .

Ook wil de coöperatie het glasvezelnetwerk in Nieuwleusen en buitengebied realiseren. Ondanks dat er in de kern tot nu toe onvoldoende belangstelling is. Dit in tegenstelling tot het buiten gebied , Punthorst en de Vinkenbuurt, waar het enthousiasme onder de bevolking groot is.

De bedoeling is nu om alle inwoners die zich hebben aangemeld aan te sluiten . Inwoners die zich niet hebben aangemeld en die niet op het netwerk aangesloten willen worden , krijgen de mogelijkheid om tegen een eenmalige bijdrage wel een aansluiting in hun meterkast te laten monteren , zodat ze later eenvoudig aangesloten kunnen worden om dan gebruik kunnen maken van de voordelen van het glasvezelnet. Ruim de helft van alle bewoners zijn persoonlijk benaderd ; de reacties zijn vaak positief maar de inwoners nemen een afwachtende houding aan . “We moeten het eerst zien”. De leden van de werkgroep glasvezel verwachten dat als de aanleg daadwerkelijk start meer inwoners mee gaan doen. Door te weinig deelname in de kern is de coöperatie nu meer afhankelijk van de subsidie bijdrage van de provincie. “We zijn er van overtuigd dat we het halen, stelde een lid van de werkgroep tijdens de presentatie. “We willen het dorp beter maken.” Ook werd het tweede tv toestel overhandigd aan een bewoner die mee doet aan het glasvezel project . De gelukkige winnaar was de familie Scholten in het Ruitenveen.

De werkgroep Energieverbruik maakte bekend dat in Nieuwleusen binnenkort wordt gestart met een door een plaatselijke ondernemer ontworpen computerprogramma : Raab’s Ronovatiehuis model . Hiermee kan men op eenvoudige manier zien hoe men een woning kan verbeteren als het gaat om verduurzamen. Drie plaatselijk aannemers gaan deze matrix in de praktijk gebruiken om de bewoners te adviseren hoe ze hun woning kunnen verbeteren.

De taakgroep Kringloopwinkel liet een mooie film zien die een goede indruk gaf over het reilen en zeilen van de kringloop. De taakgroep Hulp gaf uitleg over het programma WeHelpen, waarbij de hulpvrager en de hulpaanbieder met elkaar in contact worden gebracht. De plannen van ’t Plein in het centrum van Nieuwleusen waarin de sporthal de Schakel wordt gerenoveerd en veranderd in een multifunctioneel centrum werden uitvoering besproken . Het gemaakte plan waarin veel verenigingen en organisaties een belangrijke rol spelen is naar de gemeente gestuurd en de stuurgroep wacht op een reactie.

Verder werd nog meegedeeld dat de coöperatie zich wil gaan inzetten om drie windturbines te gaan exploiteren . Voorzitter Luinstra stelde :” Ze komen er toch, dat is de wil van de provincie . Dan willen wij dat doen .” Volgend jaar is dit een speerpunt van de coöperatie.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.