Nieuwleusen Synergie maakt werk van warmtetransitie

Nieuwleusen Synergie maakt werk van warmtetransitie

Samen met de Dorpen van Morgen heeft de bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie een bewustwordingscampagne opgezet waarmee inwoners werk kunnen maken van de warmtetransitie, energiebesparing en een beter milieu.

Het eerste initiatief hiertoe is momenteel in volle gang. Het betreft de actie ‘Check je warmtelek’, waarmee inwoners met een warmtebeeldcamera kunnen laten vaststellen hoe goed hun woning geïsoleerd is. Vrijwilligers van Nieuwleusen Synergie en de andere duurzame dorpen in de gemeente Dalfsen helpen inwoners bij het beoordelen waar warmtelekken zich bevinden in verschillende soorten woningen. Dat gebeurt door het maken van warmtebeelden. De werkgroep Wonen, een onderdeel van Nieuwleusen Synergie, heeft hiervoor inmiddels de nodige kennis opgedaan, die ze middels een werkgroep deelt. Het gaat dan onder meer over energieverbruik en installatie, isolatie en ventilatie – allemaal factoren die bijdragen aan een gezond en aangenaam binnenklimaat.

De actie ‘Check je warmtelek’ wordt momenteel in alle kernen van de gemeente Dalfsen uitgevoerd door vrijwilligers van de respectievelijke Duurzame Dorpen. In Nieuwleusen meldden zich vorige maand ruim vijftig inwoners, die hun woning dezer dagen laten doormeten op het gebied van isolatie en warmtelekken. Het heeft zelfs vrijwilligers opgeleverd. Een vijftal vrijwilligers gaat deze en volgende week ’s morgens op afspraak langs bij Nieuwleusenaren die zo’n check hebben aangevraagd. Naar verwachting zijn eind volgende week alle checks in Nieuwleusen uitgevoerd.
“De meting met de warmtebeeldcamera is alleen effectief als er 15 tot 20 graden verschil zit tussen de binnen- en buitentemperatuur”, legt coördinator Alex Brinkman uit. “Dat betekent dat je zo’n check eigenlijk vooral in de winter kunt uitvoeren, en dan vroeg in de ochtends bij bewolkt weer, omdat je dan de eventuele lekken het duidelijkst ziet.”

Warmtetransitie
Het initiatief past in de Warmtetransitie, die als gevolg van het nationale Klimaatakkoord in gang is gezet. Het uiteindelijke uitgangspunt is dat woningen zoveel mogelijk van het aardgas af gaan. Nieuwe woningen worden standaard al gasloos gebouwd.
De komende tijd willen de Dorpen van Morgen inzetten op meer acties om woningen te verduurzamen. “We willen inwoners graag verder helpen om hun energie- en gasverbruik te beperken, en wellicht zelfs helemaal gasloos te gaan wonen”, zegt Alex Brinkman. “We adviseren u graag met gerichte adviezen over bijvoorbeeld een betere isolatie. Want isolatie is de eerste stap om uw energie- en gasverbruik terug te dringen. Daarna kun je gaan nadenken over andere energiebesparende maatregelen, zoals de aanschaf van infrarood bij-verwarming of de overstap op een geheel of hybride warmtepompsysteem.”

Vrijwilligers gezocht
In voorgaande jaren organiseerden de vrijwilligers al informatieavonden met een professioneel isolatiebedrijf. Omdat dat vanwege corona momenteel nog lastig is – maar hopelijk wordt het later dit jaar wél mogelijk – kunnen belangstellenden zich via een lidmaatschap bij Nieuwleusen Synergie aansluiten bij de werkgroep. Via deze dorpscoöperatie kan men ook meer informatie krijgen over de warmtetransitie en maatregelen die je als bewoner zelf kunt nemen.
Wie hier in geïnteresseerd is kan zich aanmelden via info@nieuwleusensynergie.nl.

Meer informatie over de warmtebeeldcamera en de warmtetransitie staat ook www.nieuwleusensynergie.nl en op www.dorpenvanmorgen.nl.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.