Goed jaar voor sociale tuin Nieuwleusen

Goed jaar voor sociale tuin Nieuwleusen

Henk Runhart kijkt erg positief terug op de werkzaamheden en resultaten van het achter liggende jaar met betrekking tot de sociale tuin, een initiatief van de hulpgroep van de coöperatie Nieuwleusen Synergie. ” Het was even wennen maar nu het eenmaal goed loopt is hij tevreden over de ontwikkelingen. Runhart is de coördinator van de tuin en de drijvende kracht achter de tuin aan de Paltheweg waarvan de producten ieder week naar de voedsel bank in Nieuwleusen of Dalfsen gaan. Runhart is lovend over de inzet van de vele vrijwilligers die op vier dag delen in de week in groepen op de tuin werken. In totaal zijn we begonnen met ongeveer vijftien vrijwilligers. Door verhuizing en andere omstandigheden is het aantal iets verminderd maar beschikken we ook nu nog over een stabiele groep. Vanzelfsprekend zijn nieuwe vrijwilligers welkom. Ook omdat we het nieuwe seizoen willen uitbreiden, zodat we dan grotere hoeveelheden groenten aan de voedselbanken kunnen geven. Met de uitbreiding willen we ook meer werken aan een wintervoorraad voor de doelgroep.

IMG_4444Runhart houdt precies bij wat er wordt afgeleverd aan de voedselbanken. Hij laat een aantal bladen zien met daarop een lange lijst van producten. Als voorbeeld geldt week 32: tien kroppen andijvie, zeven kratten aardappels ( 105 kg), een krat wortels, twee kratten bonen ( 18 kg), twee kratten koolrapen en twee kratten tuinbonen. Momenteel staat de boerenkool in volle glorie op de tuin, die omgeven is door een fraai hekwerk om de boerenkool en de andere producten te beschermen tegen hun natuurlijk vijand zoals haas en konijn.

Het was het eerste plant- en oogstjaar in de tuin maar de vrijwilligers kunnen met voldoening terugkijken. De geleverde producten waren van een zeer goede kwaliteit. Alles groeide boven verwachting goed. Bij de oproep begin dit jaar om vrijwilligers was ook gevraagd om materiaal zoals spades en harken. Veel spullen zijn na de oproep binnen gekomen. Runhart we kunnen nog wel extra gereedschappen gebruiken hij noemt met name de spitvork. In de wintermaanden gaan we het gereedschap allemaal voorzien van deugdelijk stellen en alles na lopen om straks weer met goed materiaal aan de slag te kunnen gaan.

De tuingroep heeft ook het plan om een tunnelkas op de tuin te realiseren zodat de planten in eigen beheer kunnen worden opgekweekt en daarnaast zijn er dan ook meer mogelijkheden voor het verbouwen van andere producten. Runhart noemt als voorbeeld het verbouwen van tomaten. Ook is hij zeer content dat Gerrie Klomp, een van de vrijwilligers van de tuin, hem wil helpen bij zijn werkzaamheden als coördinator.

Hartverwarmend wordt ook de instelling c.q. houding van veel plaatselijke ondernemers ervaren door de tuingroep die bij een verzoek of bij aankoop van spullen voor de tuin kortingen geven of het simpel weg spullen beschikbaar stellen. Als blijk van waardering hebben we bij een ingang van de tuin een duidelijk bord geplaatst met de namen van de sponsoren er op.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.