Eerste werkzaamheden voor nieuw tuinseizoen

Arnold Paasman en Dick Kremer twee leden van de werkgroep schooltuinen, een onderdeel van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie, zijn zaterdagmorgen gestart met de voorbereidingen van het nieuwe tuinseizoen. Bij de basisschool De Wegwijzer, waar dit jaar voor het eerste maal een schooltuin naast het schoolgebouw wordt aangelegd en verzorgd is de grond voorzien van een goede mestlaag. Beide vrijwilligers hebben ook mest opgebracht bij de school tuin van de school De Zaaier. Door het barkoude weer was de grond te hard om de mest direct onder te ploegen. Na het omploegen worden bij de Wegwijzer vroege aardappel gepoot: Donalds. Bij de basisschool De Zaaier worden verschillende groenten verbouwd. De tuinwerkzaamheden worden door de leerlingen van de school gedaan onder begeleiding van (een) ouder(s).

De werkgroep schooltuinen wil met hun activiteit de kinderen meer bewust te maken van de natuur en er aandacht voor vragen en aan schenken, maar ook kinderen het laten ervaren hoe het is in een tuin te zijn en te werken. Ook draagt het verbouwen van eigen groente bij aan het verminderen van de milieubelasting (minder verpakkingsafval, minder transport). Tot slot kan het geproduceerde lokale voedsel ook verkocht worden; de opbrengsten kunnen dan weer ten goede komen aan (andere) projecten.

De gekozen aanpak van de werkgroep

Kinderen gaan actief aan de slag met hun eigen schooltuin. Ze krijgen op school kleine teelprojecten aangeboden en worden gestimuleerd dit ook thuis in een eigen tuintje tot oogst te brengen. Het uitgangspunt is dat er geteeld wordt zonder bestrijdingsmiddelen. Dit is mogelijk dankzij een 4-jarig wisselteelt plan, zorgvuldige keuze van rassen en het combineren van soorten die elkaar ziekten en bedreigende insecten op afstand houden. De bedoeling is om zoveel mogelijk aan de school over te laten. Vrijwilligers worden daarbij ingezet voor begeleiding van de kinderen in de tuin.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.