Duurzaamheidsprijs 2012; aanmoedigingsprijs voor Nieuwleusen Synergie

Duurzaamheidsprijs 2012 naar slagerij Kouwen uit Nieuwleusen

Aanmoedigingsprijzen voor de Zwaluwhof uit Hoonhorst en Nieuwleusen Synergie.

De gemeente Dalfsen heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Het einddoel is een CO2-neutrale gemeente in 2025. Samenwerking met het bedrijfsleven is een belangrijke sleutel in het succes. De gemeente Dalfsen reikt ieder jaar de duurzaamheidsprijs uit aan een ondernemer. Het doel van deze prijs is ten eerste het belonen  van een ondernemer voor de duurzame maatregelen die hij of zij heeft genomen. Daarnaast moet de prijs andere ondernemers stimuleren om ook maatregelen te treffen. De winnaar van de Duurzaamheidsprijs 2012 is slagerij Kouwen uit Nieuwleusen. Het bedrijf heeft een ingrijpende verbouwing achter de rug waarbij veel gelet is op energiebesparing. Daarnaast verkoopt deze slager ook regionaal vlees. Naast de milieuvoordelen ontstaat zo een mooie binding tussen de boerderij uit de buurt en de pan in de keuken. Wethouder Klaas Agricola reikte de prijzen tijdens bedrijvencontactavond, woensdagavond 7 november, uit.

Wethouder Duurzaamheid Klaas Agricola: “Een groep juryleden heeft het afgelopen jaar hun ogen en oren open gehad voor ondernemers die voorop lopen met hun duurzame bedrijfsvoering. We kunnen constateren dat vrijwel elk bedrijf in de gemeente Dalfsen zich bewust is van duurzaam ondernemen. Panden worden geïsoleerd en energiezuinige machines worden aangeschaft. Maar ook is er oog voor lokale samenwerking en sociale verbondenheid. We lopen niet vaak te koop met deze manier van werken. Het wordt als normaal beschouwd en het is een kwestie van het gezonde verstand gebruiken. Dat siert onze ondernemers.”

De juryleden hadden het niet gemakkelijk. Er is niet alleen gekeken naar de schaalgrootte van het bedrijf en de maatregelen. Ook kleinere bedrijven kunnen met hun duurzame maatregelen veel impact hebben. De juryleden kwamen tot een lijst van ongeveer 15 bedrijven. Na een uitvoerige discussie ontstond een top 3. Er is besloten om aan alle drie een prijs uit te reiken. Eén winnaar en twee aanmoedigingsprijzen.

Aanmoedigingsprijzen
De beide aanmoedigingsprijzen gaan naar de Zwaluwhof uit Hoonhorst en Nieuwleusen Synergie. De eigenaren van Zwaluwhof, Silvo en Irma Broeks, hebben in het buitengebied van Hoonhorst een bijzondere nieuwbouw gerealiseerd. Ze hebben maximale isolatie en energiebesparing doorgevoerd. Coöperatie Nieuwleusen Synergie is een bundeling van duurzame initiatieven, deur en veur de inwoners van Nieuwleusen. Deze groep is druk bezig met Duurzame energie, een kringloopwinkel, schooltuinen, glasvezel enzovoorts.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.