Asbest en hemelwater zijn speerpunten voor Nieuwleusen Synergie Buurkracht

Asbest en hemelwater zijn speerpunten voor Nieuwleusen Synergie Buurkracht

Het team van Nieuwleusen Synergie Buurkracht heeft voor de komende tijd een aantal nieuwe speerpunten geformuleerd, zoals verwijdering van asbest op kleine oppervlakken en de afvoer van hemelwater.

Het team houdt op 27 maart tussen 19.00 uur en 21.00 uur en op 29 maart van 14.00 tot 17.00 uur in de Spil spreekuur over de nieuwe acties.

De eerste actie is de gezamenlijke verwijdering van asbest van oppervlakken kleiner dan 35 m2. Met deze actie kunnen de particuliere woningbezitters profiteren van: duidelijke instructies, vakkundige ondersteuning, beschermende pakken, plastic om de asbestplaten in te verpakken en een container om ze af te voeren. Het tweede speerpunt is de gezamenlijke actie voor afvoer van hemelwater door daken af te koppelen van het riool; interessant voor het milieu, voor de tuin en voor de portemonnee. In het verlengde hiervan ligt een actie tot minder versteende tuinen (zie: www.operatiesteenbreek.nl).

Verder wil het team de warmte camera weer gaan inzetten en biedt ze bewoners aan om tegen een kleine vergoeding (€15) een opname te laten maken. Leden van Nieuwleusen Synergie kunnen dit gratis laten doen. Dat geldt ook voor personen die zich aanmelden als lid.

 

Isolatie

In november 2018 heeft het team een actie gehouden onder bewoners in Nieuwleusen om hen te helpen bij woningisolatie. Voor de gehouden informatieavond was een goede belangstelling. Ook was er grote belangstelling voor het maken van opnames met een warmtecamera (28 adressen).

Voor het laten opstellen van een advies en een uitgewerkte offerte hebben 12 personen zich aangemeld. De inzet met de door Buurkracht beschikbaar gestelde warmtecamera was een groot succes; het geeft snel beeld waar aan de gevel warmteverliezen optreden. De bewoners kregen de resultaten digitaal toegestuurd.

Het uiteindelijk resultaat voor deelname om de woning te isoleren viel echter tegen. Reden voor het team om voor het dorp de actie woningisolatie niet te gaan herhalen maar andere activiteiten uit te gaan zetten.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.