Afkoppelen hemelwater van het riool

Afkoppelen hemelwater van het riool

Nieuwleusen Synergie organiseert op maandagavond 6 mei een informatieavond in kulturhus De Spil over het afkoppelen van hemelwaterafvoer.

Op deze informatieavond wordt veel praktische informatie gegeven over het afkoppelen van hemelwater van het riool en het afvoeren daarvan. Bij een gemengd rioolstelsel wordt relatief schoon regenwater vermengd met vuil rioolwater. Dat kan gescheiden gehouden worden door het dakoppervlak af te koppelen van het riool. Het water kan dan in de tuin worden opgevangen en infiltreert in de bodem.

Hierdoor wordt het grondwaterpeil op een natuurlijke wijze aangevuld. Door een betere grondwaterstand bloeit de tuin vanzelf op en hoeft men minder te begieten. Daarnaast draagt afkoppeling bij aan het milieu, omdat bij hoosbuien het riool wordt ontlast en de noodzaak tot overstort van rioolwater wordt verkleind. Daarnaast is het goed voor de waterzuivering, omdat er minder vervuild water wordt aangevoerd en vermengd.
Voor inwoners kan het tevens financieel interessant zijn, omdat de gemeente Dalfsen deze actie subsidieert. Bij nieuwe woonwijken wordt het regenwater standaard ter plekke opgevangen. Maar waar nog sprake is van een gemengd stelsel, kunnen inwoners subsidie krijgen als ze besluiten het dakoppervlak af te koppelen.

Subsidies en voorwaarden

Tijdens deze gezamenlijke informatieavond van Nieuwleusen Synergie en de gemeente Dalfsen geeft beleidsmedewerkster Anne Melse een toelichting op de mogelijke aanpak, de mogelijkheden van subsidie, de verschillende hoogten daarvan (afhankelijk van het dakoppervlak), de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie. Ook gemeentelijk uitvoerder Remco Uithol geeft nadere informatie over de uitvoering van de afkoppeling. Daarnaast is er natuurlijk volop gelegenheid om vragen te stellen.

Nieuwleusen Synergie heeft in een verkennend stadium enkele inwoners gesproken die interesse hebben voor afkoppeling. Zij zijn ook voor deze bijeenkomst uitgenodigd, maar het is een openbare avond voor iedereen die er meer over wil weten.
De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Ook op de site van de gemeente Dalfsen staat meer informatie over het onderwerp (Link naar pagina)

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.