Aanleg glasvezelnetwerk grote stap dichter bij ….

Aanleg glasvezelnetwerk grote stap dichter bij ….

Het bestuur van de Coöperatie van Nieuwleusen Synergie heeft de financiering van het glasvezelnetwerk voor Nieuwleusen en het buitengebied rond. Voorzitter Martin Luinstra van de coöperatie is blij met dit resultaat. Wij hebben onze werk gedaan zoals we met de provincie hebben afgesproken en ik verwacht ook dat de provincie de gemaakte afspraken nakomt. We willen nu voor de bouwvak de aanbesteding rond krijgen zodat in september kan worden gestart met de werkzaamheden. Als alles mee zit verwacht de voorzitter dat de eerste verbindingen via het netwerk eind dit jaar gerealiseerd zijn. Om het glasvezelproject tot een succes te laten maken heeft de coöperatie wel de helpende hand van de provincie nodig. De gemeente Dalfsen laat bij monde van wethouder Klaas Agricola weten enthousiast te zijn over het project en er volledig achter te staan.

 

Stand van zaken aansluiting.

In de kern van Nieuwleusen worden alle bewoners die zich tot nu toe hebben opgegeven en lid zijn of worden van de coöperatie aangesloten op het netwerk. Wie nu niet meedoet, kan later tegen kostprijs zich laten aansluiten; de verwachte kosten zijn dan wel voor eigen rekening en bedragen enkele honderden euro’s. De verwachting is dat nu alles duidelijk is nog meer inwoners besluiten om mee te gaan doen. Wil een huisadres wel een aansluiting maar geen abonnement, dus alleen de voorziening dan worden de aanleg kosten in rekening gebracht; hoeveel deze kosten zijn is nog niet bekend. Wie tijdens de aanleg besluit mee te gaan doen hoeft alleen het lidmaatschap geld te betalen.

Voor flats geldt dat de kabel in de flat wordt gebracht. Wie meedoet, krijgt tot in de meterkast een aansluiting. Wie niet meedoet, krijgt dit niet en kan later besluiten tegen aanlegkosten dit als nog aangesloten te krijgen. Kerken, bedrijven, sporthal en zelfstandigen vallen onder de noemer bedrijfsaansluitingen. In de praktijk betekent dit lid worden van de coöperatie en een bijdrage van na verwachting 250 euro.

 

Buitengebied.

Bewoners in het buitengebied moeten vanzelfsprekend ook lid worden van de coöperatie en een eigen bijdrage van 250 euro voor de aanleg betalen. Deze eigen bijdrage is inclusief aanleggen tot 150 meter van de perceel grens. Is de afstand voor de aansluiting naar de woning langer dan vindt overleg met de bewoners plaats. Bewoners die niet meedoen en later toch aangesloten willen worden moeten de werkelijke kosten betalen. Dit houdt in de eigen bijdrage, het lidmaatschap en de kosten van de aannemer; de verwachting is dan dat de kosten meer dan 1000 euro bedragen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.