50ste plaatsing zonnepanelen

Inzet werkgroep Duurzaam Energiegebruik Nieuwleusen Synergie beloond

Ruim zevenhonderd zonnepanelen zijn nu in Nieuwleusen geplaatst door de inzet van de werkgroep Duurzaam Energiegebruik van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie. Deze 722 panelen, om exact te zijn, zijn goed voor het jaarverbruik van de elektriciteit van 44 gezinnen. Maandag was de plaatsing van de zonnepanelen bij vijftigste woning. Dit gebeurde bij Adri en Jolanda Compagner aan de Den Hulst. Adri Compagner over het plaatsen van de panelen op de schuur achter hun woning waar tweeëndertig panelen zijn geplaatst: “We verbruiken met ons gezin best veel energie vooral elektriciteit want we hebben vloerverwarming op stroom en nog opgroeiende kinderen”. De keuze om voor Nieuwleusen Synergie komt doordat we goede informatie hebben gekregen. Compagner: “Met alleen maar naar een informatieavond gaan, ben je er niet. Vaak komt alles dan in de kast te liggen en gebeurd er niets meer. Er moet een vervolg op komen. Doorpakken is dan vaak het probleem.” De werkgroep heeft in de periode na de eerste plaatsing van panelen op 23 mei nu de vijftigste plaatsing gerealiseerd, maar wil de teller op honderd krijgen. Voor de familie Compagner was er een feestelijk tintje, namens de werkgroep Duurzaam Energiegebruik overhandigde Henriëtte Bijker een mooi boeket bloemen. Ze bedankte de familie voor het vertrouwen dat ze in Nieuwleusen Synergie hebben door voor de coöperatie te kiezen. Ook wethouder Klaas Agricola feliciteerde de familie met het plaatsen van de zonnepanelen. “Als we allemaal wat doen dan bereiken we ons doel,” aldus Agricola verwijzend naar de doelstelling van de gemeente om in 2020 een C02 neutrale gemeente te zijn. Hij had een presentje voor de familie meegenomen.

De werkgroep houdt op 10 oktober nogmaals een bewonersavond om de mensen over zonnepanelen te informeren. Bij de volgende tiende plaatsing krijgen de bewoners steeds een Wattson cadeau, een zichtbare meter die overal neer gezet kan worden en waarop de opbrengst van de zonnepanelen te zien. De werkgroep wil zich naast de bewustwording van de inwoners als het gaat om de energierekening en het besparen van energie en het duurzaam opwekken van energie ook op het gebruik van led-verlichting richten. De werkgroep wil dit ook in Nieuwleusen gaan uitzetten.
Nu de nieuwe prijzen van de zonnepanelen bekend zijn en de prijsstijging van de aangekondigde importheffing enorm meevalt, wil de werkgroep de bewoners wijzen op de 6-procent regeling op arbeid; deze is nog steeds van toepassing. Ook bestaat nog steeds de mogelijkheid om een energieadvies te krijgen. Het advies wordt in samenwerking met de gemeente Dalfsen gratis verzorgd.
Verder wil de werkgroep van de inwoners weten of ze belangstelling hebben voor isolatievoorzieningen in de woningen zoals dak- , spouw- en vloer isolatie.

IMG_1485IMG_1488  IMG_1489 IMG_1491

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.