Natuurboerderij BalkInn mocht een groot aantal leden van Provinciale Staten begroeten. Twintig Statenleden lieten zich (alweer eventjes geleden) bijpraten over de Overijsselse methodiek Basiskwaliteit Natuur (BKN), waarover ze binnenkort een besluit moeten nemen. Daarnaast werden ze bijgepraat over de totstandkoming en de doelen van BalkInn en de uitgangspunten van de bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie.

 De BasisKwaliteit Natuur (BKN) is een richtinggevende norm om de kwaliteit van de natuurlijke omgeving te bepalen. Ze geeft aan welke natuurlijke omstandigheden minimaal nodig zijn om algemeen voorkomende dieren, zoals de egel, het konijn of de merel, in stand te kunnen houden. Als een gebied niet aan dergelijke voorwaarden voldoet, gaan de leefomstandigheden van deze dieren, en dus ook de aantallen, achteruit. De gegevens uit de BKN kunnen helpen bij het opstellen van beleid voor inrichting en beheer, zodat algemene soorten algemeen kunnen blijven of worden.

De BKN is op orde wanneer er bijvoorbeeld bloemrijk grasland aanwezig is, de bermen en oevers ecologisch worden beheerd en de graanakkers voldoende wintervoedsel bieden. Ook helpt het als erven en tuinen vergroend worden. Dat is goed voor de biodiversiteit en voor een goede balans en variatie.

Aanvulling en hulpmiddel
De methodiek van de Basiskwaliteit Natuur kan een hulpmiddel zijn voor de provincie, de waterschappen, gemeenten en agrariërs om betere beleidskeuzes te maken op het gebied van duurzaamheid, ruimtelijke ontwikkeling en landschapsinrichting. Deze partijen waren ook betrokken bij de totstandkoming van de BKN. Het is de bedoeling dat de BKN wordt opgenomen in de Omgevingsvisie. Provinciale Staten moet hier nog een besluit over nemen. Tijdens de bijeenkomst in BalkInn kregen ze de gelegenheid om zich nader te informeren en vragen te stellen.

Educatieve functie
Aansluitend kwamen diverse vertegenwoordigers van BalkInn en van Nieuwleusen Synergie aan het woord. Evert Schuurman, destijds de initiatiefnemer tot de huidige natuurboerderij, legde uit hoe de natuurboerderij tot stand gekomen was en de jarenlange aanloop die hieraan voorafging. Hij en Jaap Hadders leidde de Statenleden rond in de tuinen en de dierenverblijven van BalkInn. “We streven vooral naar een educatieve functie”, aldus Evert Schuurman. En die heeft de natuurboerderij ook gekregen, met name dankzij het inmiddels veelgebruikte lesprogramma dat speciaal voor de basisscholen werd samengesteld.

Nieuwleusen Synergie
Jaap Hadders gaf een uiteenzetting over de inspanningen en de betekenis van Nieuwleusen Synergie voor het dorp Nieuwleusen. Hij vertelde met name over de werkgroep Vergroenen, die het dorp duurzamer wil maken met enkele recente initiatieven, zoals de aanleg van een voedselbos, en het verbinden van bestaande wandelpaden tot een lange en aantrekkelijke wandelroute. Daarnaast wil de werkgroep inwoners stimuleren om de natuur te bevorderen in eigen tuin of op eigen erf. Dat laatste leidde onder meer tot het ervenproject, waar Bart van der Ven het een en ander over vertelde. Dit behelst de aanleg van een ecologisch lint van bomen en struiken in het buitengebied van Nieuwleusen. Andries Bos vertelde over de dorpsbongerd, de boomgaard vlakbij de natuurboerderij, waar inwoners fruit kunnen plukken.

Jaap Hadders besloot zijn betoog met een vraag en een aanbod. “Met name de provincie is in de positie om handen en voeten te geven aan daadwerkelijke verbetering van landschap en biodiversiteit. Betrek daar ook lokale inwoners en ondernemers bij. Op onze beurt zouden wij graag een rol vervullen bij het opstellen van de BKN voor de kilometervakken binnen Nieuwleusen. We hebben de gebiedskennis en de menskracht ervoor in huis.”

Foto’s :
Twintig leden van Provinciale Staten van Overijssel werden ontvangen en rondgeleid op natuurboerderij BalkInn in Nieuwleusen. Naast uitleg over de BasisKwaliteit Natuur lieten ze zich informeren over de natuurboerderij zelf en de activiteiten van de bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie