Verpleeghuis De Hulstkampen in Nieuwleusen beschikt sinds kort over een tweede duofiets. Die werd afgelopen week feestelijk aangeboden door twee vertegenwoordigers van Nieuwleusen Synergie (Albertus Mulder en Jennie Lammertsen van het Synergiefonds) en van GMB (veiligheidskundige Jeffry Compagner).

De Hulstkampen had een deel van de aankoopsom al zelf betaald. Dankzij de 10×1000-euro actie van Nieuwleusen Synergie kwam een ander deel binnen bereik. De bewonerscoöperatie hield onlangs voor het derde jaar zijn actie waarbij tien keer een waardecheque van 1000 euro wordt uitgereikt aan lokale initiatieven met een duurzaam uitgangspunt. De aanvragen hiervoor worden beoordeeld door de leden van het Synergiefonds.

Om de duofiets te kunnen kopen, vulde de GMB-vestiging IJhorst de rest van de aankoopsom aan. Ook dit bedrijf doet veel aan duurzaamheid in zijn bedrijfsvoering. GMB Civiel en Services realiseert en renoveert onder meer dijken en windmolenfundaties, legt haventerreinen aan en bouwt  nieuwe pompstations voor drinkwater.

Veelgebruikt

De Hulstkampen heeft uitstekende ervaringen met de eerste duofiets, die al enkele jaren in gebruik is. Zorgpersoneel en getrainde vrijwilligers maken regelmatig een uitstapje met ouderen en mensen die minder goed ter been zijn. “Hij is vrijwel dagelijks in gebruik”, vertelt coördinator informele zorg Evelien Bloemert. “Allereerst is hij bedoeld voor intramuraal gebruik, dus voor onze eigen cliënten, maar tegen betaling van een kleine bijdrage mag hij door iedereen gebruikt worden. Dat gebeurt dan ook, met name door ouderen in onze directe omgeving die gebruik maken van de thuiszorg. Het is een uitkomst; de mensen komen weer eens ergens, zien iets van hun omgeving en genieten van de buitenlucht.”

Vanwege de grote vraag wilde De Hulstkampen graag een tweede duofiets. Die is er nu dus, en hij is nog beter geoutilleerd dan het eerste exemplaar. “Deze is voorzien van stoelen die opzij gedraaid kunnen worden, wat het instappen vergemakkelijkt”, aldus welzijnscoach Marlinde Kroesen. “Daarnaast is hij voorzien van ondersteuning in de vorm van een accu, zodat gebruikers naar de mate waarin ze zelf trappen naar eigen voorkeur kunnen instellen.”

Later dit jaar organiseert Nieuwleusen Synergie opnieuw een actie waarin tien waardecheques van elk 1000 euro worden uitgereikt aan sociaal-maatschappelijke en duurzame doelen binnen de kern Nieuwleusen. Dit is inmiddels een traditie aan het worden, die mede mogelijk is dankzij de opbrengsten van de twee windmolens die Nieuwleusen Synergie exploiteert. Dit streven past in het uiteindelijke doel van de coöperatie: het dorp leefbaar en betaalbaar maken en houden.

Foto:
V.l.n.r. Albertus Mulder, Jennie Lammertsen (van Nieuwleusen Synergie), Jeffry Compagner (van GMB), met Marlinde Kroesen en Evelien Bloemert (van De Hulstkampen) bij de presentatie van de tweede duofiets.