De werkgroep vergroenen van Nieuwleusen Synergie ziet graag dat inwoners tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Hierdoor wordt ook ons dorp meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

De gemeente Dalfsen doet ook in 2024 weer mee aan het NK Tegelwippen. Op de site van de gemeente is te lezen: “We doen dit om hittestress en wateroverlast tegen te gaan, en de biodiversiteit te bevorderen. Meer groen helpt! Vervang uw tegels door planten, doe mee met het NK Tegelwippen door uw tegels aan te melden op www.nk-tegelwippen.nl en maak kans op mooie prijzen.

Meedoen aan het NK Tegelwippen kan van 21 maart t/m 31 oktober 2024. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin, en gemeenten gaan de strijd met elkaar aan. De afgelopen edities van het NK Tegelwippen leverden inwoners in Dalfsen zelf gewipte tegels in. Dit jaar maakt de gemeente gebruik van de Tegeltaxi. Gewipte tegels worden thuis opgehaald op maandag 8 april óf zaterdag 18 mei. Aanmelden voor de taxi is wel een voorwaarde. Dit kan via Dalfsen – Tegeltaxi Dalfsen – Hoe werkt het

10 miljoen tegels
De vijfde editie van het NK Tegelwippen, waarvoor op 21 maart het startschot is gegeven, moet alle records gaan verbreken. Ruim 180 gemeenten hebben zich als deelnemer aangemeld, al vroeg in de zomer wordt naar verwachting de 10 miljoenste tegel gewipt en er wordt gestreden om ‘de langste geveltuin van Nederland’. Sinds het begin van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verruild voor groen. Dat zijn volgens de organisatie ongeveer 160 voetbalvelden. Vorig jaar deden 173 gemeenten mee, iets meer dan de helft van het totaal. Arnhem ging toen met 462.000 verwijderde tegels aan kop en werd daarvoor beloond met de Gouden Tegel.