1000 euro voor restauratie tramwagon

Nieuwleusen Synergie schenkt cheque van 1000 euro aan museum Palthehof voor restauratie tramwagon

Museum Palthehof in Nieuwleusen heeft een waarcheque van duizend euro ontvangen van de coöperatie Nieuwleusen Synergie.

Dit bedrag zal worden gebruikt voor de restauratie van een originele tramwagon van de Dedemsvaartsche Stopomtramweg Maatschappij (DSM) van ruim honderd jaar oud.Jaap Hadders heeft de cheque namens Nieuwleusen Synergie overhandigd aan Geert Schoemaker, de belangrijkste kartrekker van het restauratieproject.

Onlangs kregen medewerkers van museum Palthehof het bericht dat de DSM-tramwagon als schuurtje werd gebruikt en ergens in het dorp in een tuin stond”, vertelt Gerrit Lubbers, bestuurslid van de historische vereniging Ni’jluusn van Vrogger. “Het moest daar weg. We kregen de tip en vonden dit een belangrijk stukje geschiedenis voor het erfgoed van Nieuwleusen. Al was het maar omdat de tram ook een belangrijk aandeel had in de verdere economische ontwikkeling van het gebied langs het gehele kanaal de Dedemsvaart.”

De mannen van de restauratieploeg zijn hier al enkele maanden bezig met het herstel van de tramwagon. Onderzoek van Geert Schoemaker heeft inmiddels uitgewezen dat het een goederenwagon is van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij uit de serie E, gebouwd tussen 1886 en 1910. Het grootste deel werd gemaakt in Dedemsvaart. De lijn werd in 1947 opgeheven.

De schuur waarin ze nu aan het werk zijn wordt belangeloos beschikbaar gesteld door Klaas Stegeman, aan de Bijkersweg 1 in Nieuwleusen. Het bestuur van de historische vereniging hoopt de wagon snel te kunnen stallen in het museum. Eens te meer omdat deze goed zou aansluiten bij de nieuwe expositie over mobiliteit en vooruitgang in de Vaart- en Vechtstreek.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.